Året var 2012 när äventyret började för herrarna Sven Ekberg och Lasse Forsberg som hade gått i pension. De beslutade sig för att börja producera kallpressad rapsolja med rapsfrön från Gillsättra mitt på Öland. Projektet lyckades och idag finns sex smaksatta sorter samt rostade rapsfrön i sortimentet. Smaksättningarna har Karin Fransson, Ölands örtdrottning, tagit fram.
Nu är det 2025 och den 7 mars tog Ölands Örtagård över företaget som Sven och Lasse har byggt upp. Vi gör det med stor ödmjukhet och tacksamhet för vad dom har skapat och vi har som ambition att förvalta och utveckla rapsoljeproduktionen i samma anda som innebär Öländska rapsprodukter av hög kvalitet.
Kockarnas favorit
Idag är den kallpressade rapsoljan många kockars favorit i köket. Den används till alla typer av matlagning som stekning, fritering, bakning, marinader och dressing. Rapsoljan är rik på omättade fettsyror som är mer hälsosamma för kroppen än smör. En flaska Öländsk rapsolja innehåller cirka 60 procent enkelomättat fett och är dessutom rik på omega 3 och 6. Rapsoljan är också ett bra miljöval då den är närproducerad!
Raps är en gammal kulturväxt
Raps är en av våra äldsta kulturväxter. De första fynden i Sverige kommer från Gotland i mitten av 1600-talet. Oljan gav ljus i slott och koja, då den brann bra i den tidens oljelampor. Många av Ölands fyrar, bl. a. ståtliga Långe Jan på södra udden och lillebror Erik på öns nordspets, spred också sitt vägledande ljus för sjöfararna med hjälp av lysolja tillverkad av bl. a. rapsfrö. Det var innan fotogenens tid, men rapsen är känd sedan medeltiden och i länder som Indien och Kina vet man at den har odlats närmare fyra tusen år.
Det stora genombrottet för raps i Sverige kom först under andra världskriget. I krig- och kristider ville man göra egen olja och storskalig odling av raps satte fart. Det som främst producerades var oljor till smörjmedel och bränsle. Rapsodlingen växte stadigt under 1970- och 1980-talen. Bönderna sålde sina skördar till livsmedelsindustrin där oljan raffinerades och neutraliserades för att bli en neutral matolja och en allt vanligare del i margarin.